Klubā „Nabaklab” 16. maijā norisinājās astotais Latvijas Universitātes (LU) jauno mūzikas grupu konkurss „Hadrons 2013”, kurā par ieraksta laiku studijā, iespēju šogad piedalīties festivālos „Laba Daba” un „Bildes”, kā arī uzstāties jauno studentu svētkos „Aristotelis 2013” cīnījās sešas grupas. Par šī gada konkursa uzvarētājiem kļuva grupa „Nē”, kura pārstāvēja LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti.

Otro vietu ieguva grupa „The Citizens”, kura pārstāvēja Ķīmijas fakultāti, bet trešo – apvienība „Brutal Christ” no Sociālo zinātņu fakultātes un Vēstures un filozofijas fakultātes. Jāatzīmē, ka no 8. līdz 16. maijam Radio NABA mājaslapā bija iespējams balsot par sešām finālā iekļuvušajām grupām, izlemjot, kura no tām saņems klausītāju simpātiju balvu. Šajā balsojumā uzvarēja grupa „Oghre”, kura pārstāvēja Fizikas un matemātikas fakultāti. Finālā piedalījās un veicināšanas balvas saņēma arī grupas „Mazie Meža Dīvainīši” (Medicīnas fakultāte) un „Dust Devil Drive” (Juridiskā fakultāte).

Grupu sniegums bija pārliecinošs, un pasākums kopumā izvērtās par kvalitatīvu un enerģisku koncertu. Katrai grupai bija sava „odziņa”, tādēļ intriga par to, kurš uzvarēs, saglabājās līdz pat noslēgumam. Tā kā iepriekšējo gadu konkursa „Hadrons” uzvarētāji jau kļuvuši pazīstami gan Latvijā, gan ārpus tās robežām, ir vērts uzzināt ko vairāk par šī gada Latvijas Universitātes studentu jaunajām grupām. Īpaši tādēļ, ka jauno LU mākslinieku stāsti par grupu tapšanu un idejām ir tikpat interesanti un krāsaini kā paši studenti.

Dust Devil Drive

Dibināta 2012. gada pavasarī.

Dalībnieki: Rūdolfs Latišenko (bungas), Dāvis Vītums (bass, taustiņi, vokāls), Jānis Kalvāns (ģitāra, vokāls), Ralfs Alsiņš (vadošais vokāls).

Grupas skanējumu caurstrāvo blūzroka gars. Pēc pašu dalībnieku vārdiem, šī dziļi sirdī ir rokenrola grupa, kura neliek šķēršļus modernu vēsmu ietekmei, radot jauneklīgu un enerģisku rokmūziku. Ka tas darbojas, apliecina kaut vai vienā dziesmā veiksmīgi lietotā repa tehnika. Nosaukumam iedvesma smelta no blūza mūzikas folkloras. Vārds „Dust” simbolizē putekļainās Misisipi deltas mājiņas, kur dzimis blūzs, „Devil” ir par godu Robertam Džonsonam, kurš saskaņā ar leģendu pārdeva dvēseli sātanam, lai kļūtu par izcilu blūzmeni, bet „Drive” simbolizē rokenrola garu. Arī grupas skatuves tēls atbilst tematikai. Maija beigās grupa laida klajā pašu sponsorēto minialbumu „Out Of Control”.

„Oghre”

Dibināta 2012. gada vasarā.

Dalībnieki: Normunds Balodis (bungas), Matīss Kušķis (bass), Kristaps Baķis (ritma ģitāra), Raivis Balodis, (soloģitāra), Raivis Bēts (vadošais vokāls)

Šī uzskatāma par 2013. gada konkursa „smagāko” grupu. Par savu stilu dalībnieki paši izsakās: „Cenšamies spēlēt tik alternatīvi, cik vien iespējams, jo tiecamies vairāk atbalstīt pagrīdes mūzikas kultūru.” Uzstāšanās „Hadronā” grupai uzskatāma par sava veida debiju, jo līdz šim Rīgas klubos tai vēl nebija sanācis spēlēt. Ogre ir dzimtā puse vairākiem grupas dalībniekiem, tomēr nosaukt sevi tieši pilsētas vārdā puišiem negribējies. Tā sagadījies, ka viens no dalībniekiem uzrakstījis šo vārdu uz papīra ar papildus „h” burtu un secinājis, ka tas labi izskatās. Kas attiecas uz izrunu, tā var palikt katra brīva interpretācija. Pašlaik grupa strādā pie jaunām dziesmām gan latviešu, gan angļu valodā, plāno aktīvi piedalīties festivālos, kā arī ierakstīt disku.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/e2SH2z4h2Mk" frameborder="0" height="250" width="333"></iframe>

„Mazie Meža Dīvainīši”

Dibināta 2007. gadā.

Dalībnieki: Rūdolfs Bērziņš (bass, vokāls), Andris Strods (soloģitāra, mutes ermoņikas, vokāls), Mārtiņš Turss (čells), Oskars Bērziņš (ritma ģitāra, sitamie instrumenti, vadošais vokāls).

„Mazie Meža Dīvainīši” ir folkroka grupa, kura, lai gan pastāv kopš 2007. gada, ievērojami aktivizējusies tieši pēdējā gada laikā. Grupai pagaidām nav pastāvīga bundzinieka. Tās skanējumu bagātina čells, bet soloģitārists brīžiem uzspēlē arī mutes ermoņikas, savukārt bundzinieka trūkumu kompensē solists O. Bērziņš, kurš uzstāšanās laikā spēj vienlaikus gan dziedāt, gan spēlēt akustisko ģitāru, gan ar kāju sist lielo basa bungu. Jāatzīmē, ka dalībnieki Rūdolfs un Oskars Bērziņi ir dvīņu brāļi, kuri savulaik piedalījušies LNT šovā „Dvīņi dzied”. Grupas nosaukuma saknes meklējamas skolas laikos, kad topošos grupas biedrus tā mēdza saukt skolasbiedri un paziņas – atšķirīgo interešu dēļ. Grupa ir izdevusi singlu „Marts”, kuram janvārī tika prezentēts arī videoklips.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/Pl-nns_XCog" frameborder="0" height="250" width="333"></iframe>

„Nē”

Dibināta 2012. gadā.

Dalībnieki: Ludvigs Lielauss (bungas), Kārlis Heimrāts (bass), Arians Seviško (ģitāra), Staņislavs Kuļikovs (ģitāra).

Grupas stilu dalībnieki raksturo kā instrumentāli eksperimentālo džezu. Par savu muzikālo darbību viņi saka: „Spēlējam tā, lai pašiem būtu interesanti, un gribam parādīt, ka instrumentālā mūzika ir tikpat interesanta kā tradicionālā.” Grupas nosaukums „Nē” ir kā protests pret popmūziku un mūzikas rāmjiem. Dalībnieki neizslēdz iespēju drīzumā paplašināt redzesloku, apgūstot vēl kādu instrumentu, tā bagātinot skanējumu un padarot priekšnesumu interesantāku. Dalībnieki neatmet arī varbūtību ar laiku pievienot vokāla partijas. Klausītājiem „Nē” koncertā noteikti nebūs garlaicīgi, turklāt paši dalībnieki atstāj iespaidu, ka labi pavada laiku. Uzvara konkursā grupai bijis liels pārsteigums.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/W1Une4kOY2Y" frameborder="0" height="250" width="333"></iframe>

„Brutal Christ”

Dibināta 2012. gadā.

Dalībnieki: Rihards Bražinskis, Arnis Kalniņš.

Savu stilu dalībnieki raksturo kā bezjēdzīgu troksni ar pašparodijas elementiem, ko var ierindot pie eksperimentālās mūzikas. „Brutal Christ” konkursā ieguva trešo vietu. Grupas priekšnesumi ir neatkārtojamas performances, kuru pamatā ir dažādu skaņu kropļojošu ierīču, piemēram, ģitāru pedāļu un skaņas pārveidotāju, izmantošana. Dalībnieki izmanto arī elektriskās ģitāras, mikrofonus un pat bērnu rotaļu instrumentus. Grupas nosaukums izvēlēts, lai parodētu tendenci mūzikā izmantot reliģiskus terminus, rezultātā tos banalizējot. Arī skaņdarbu nosaukumi ieturēti šādā stilistikā. Grupas ieraksti ir izdoti Austrālijā reģistrētā underground izdevniecībā „Smell The Stench”, grupa ir uzstājusies radio „NABA” ēterā ar koncertu raidījumā „Absolūtais Minors”. Abi dalībnieki kopā darbojas dažādos blakusprojektos un, iespējams, ar laiku izveidos tādu projektu, kurā lielākoties tiks uzsvērta kompozīcija.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/SCTeMwyZZv8" frameborder="0" height="250" width="333"></iframe>

„The Citizens”

Dibināta 2011. gada maijā.

Dalībnieki: Krišjānis Auziņš (bungas), Roberts Veics (basģitāra), Rihards Klūga (soloģitāra), Reinis Višķeris (taustiņi, vokāls), Jānis Pētersons (ritma ģitāra, vadošais vokāls).

Grupa spēlē jauneklīgu un enerģisku indie un alternatīvo roku, ko paši dalībnieki raksturo kā sintroku, galvenokārt tāpēc, ka skanējumā būtiska nozīme ir taustiņiem. „The Citizens” konkursā ieguva otro vietu, kas nodrošina tai iespēju uzstāties arī pasākumā „Aristotelis 2013”. Dalībnieki ir draugi jau kopš skolas laikiem. Nosaukumam ierosme esot radusies, vērojot „Citizen” pulksteni klasē, arī visi dalībnieki ir no pilsētas. Viena no grupas vizītkartēm ir skatuves tēls – grupa uzstājas uzvalkos ar zilām žaketēm. „The Citizens” drīzumā plāno izdot pašu spēkiem ierakstīto minialbumu „Truth”, kā arī laist klajā videoklipu.

Dalīties