Vai esi kādreiz mēģinājis sērfot pa dīvānu? Varbūt izklausās nedaudz amizanti, bet sērfošana pa dīvāniem ir kļuvusi par populārāko ceļošanas izdevumu ekonomēšanas variantu un lielisku iespēju iepazīties ar jauniem cilvēkiem no visas pasaules.

Couchsurfing ir pasaulē lielākā ceļotāju kopiena. Iedomājies, uz kurieni Tu ļoti gribētu aizceļot… iedomājies? Tagad viss kas atliek ir atvērt Couchsurfing mājas lapu, ierakstīt savu ceļojuma galamērķi un izvēlēties „dīvānu” jeb cilvēku, kurš labprāt ir gatavs Tev piedāvāt vietu, kur nakšņot, atpūsties un iespējams pat parādīt Tev pilsētu, muzejus vai jautrāko krodziņu. Sērfot noteikti ir interesantāk kā nakšņot viesnīcas numuriņā un no rīta laikus celties, lai nenokavētu ekskursiju. Šeit gan jāpiebilst, ar vienu roku ņemot, vajag arī ar otru dot. Arī tu vari piedāvāt savu dīvānu citiem ceļotājiem, kuri kā savu galamērķi vai pieturas punktu ir izvēlējušies Latviju.
39. kabinets atrada aktīvākos sešus sērfotājus un hostotājus jeb dīvānu piedāvātājus, kuri dalās savā pieredzē un ieteikumos jaunajiem sērferiem un hostotājiem: Kate Pāvula, Kristiāna Kalniņa, Artūrs Jasinskis, Dāvis Viļums, Jānis Katkovskis un Krišjānis @velomens. MANS DĪVĀNS Dāvis Viļums, students, dejotājs un aktīvs  hostotājs un sērfotājs. Nonākot pie Dāvja dzīvokļa durvīm, pamanījām couchsurfing uzlīmi. Uzreiz bija skaidrs, ka esam nonākuši pie īstiem „koučsērferiem”. Dāvis mitinās kopā ar vēl 6 cilvēkiem, bet tas nav šķērslis, lai savā Couchsurfing profilā viņš norādītu, ka ir gatavs uzņemt 8 viesus. Dzīvoklī, pie durvīm, ir siena uz kuras atzīmējas visi Dāvja uzņemtie viesi no citām valstīm. Pašlaik uz sienas jau ir 24 valstis, to skaitā Vācija, Austrija, Kanāda un pat Japāna. Jānis Katkovskis ir nopietns ģimenes cilvēks, taču tas nebūt nav šķērslis ceļošanai un citu ceļotāju izmitināšanai uz sava „dīvāna”. Jānis ar lepnumu stāsta, ka arī viņa četrgadīgais dēls ir gan aktīvs sērferu uzņēmējus, gan ceļotājs. Kristiāna Kalniņa, grupas „Crystal Sound System” dalībniece. Kristiāna mitinās bohēmas apvītajā Andrejostā. Viņas kaislība ir ceļošana un līdz ar to savos ceļojumos viņa izmanto Couchsurfing piedāvātos „dīvānus”. Ne tik aktīvi, bet ar lielu prieku Kristiāna piedāvā arī savu Andrejostas „dīvānu” citiem ceļotājiem. Krišjānis jeb @velomens, IT puisis, strādā veikalā „Gandrs”. Krišjāņa neatņemama dzīves sastāvdaļa ir riteņbraukšana. Tieši ar riteni, Krišjānis ir apceļojis lielāko daļu Eiropas valstu un šajos ceļojumos izmantojis Couchsurfing piedāvātos „dīvānus”. Tomēr, lai arī Krišjānis daudz ceļo, biežāk ir sanācis tieši izguldīt viesus uz sava „dīvāna”, nevis viesoties pie hostotājiem. Kate Pāvula, grupas „Sus Dungo” vokāliste, spēlē arī vijoli un ukuleli. Viņa ir izveidojusi un vada jauno „Kustību un komunikāciju” kursu. Kates Couchsurfing atkarība sākās, kad viņa bija devusies ceļojumā uz Spāniju. Barselonā Katei nebija kur palikt, tādēļ viņa pirmo reizi izmēģināja Couchsurfing piedāvātās hostošanas iespējas un iepazinās ar jaukiem spāņu puišiem. Šī pirmā sērfošanas pieredze Katei bija tik veiksmīga, ka viņa ieguva jaunus draugus, pie kuriem atgriezās vēl un uztur kontaktus joprojām. Artūrs Jasinskis, fotogrāfs, ceļotājs. Nesen Artūrs atgriezās no 6 mēnešu ilga ceļojuma un pagaidām nolēmis atpūsties un iekrāt naudu lai dotos vēl garākā ceļojumā. Artūrs piedāvājot savu „dīvānu”, ir uzsācis viņaprāt nebeidzamu projektu – viņš fotogrāfē Couchsurfing ciemiņu portretus. Dažus no tiem ir iespējams apskatīties šeit. Artūrs Couchsurfing neuzskata par vienkāršu nakšņošanu kāda dīvānā, bet gan iespēju iepazīt cilvēkus.

Dalīties