Koriģēs SKS orbītu, Sajūtas pēc lēciena no stratosfēras, Peles dzied kopā, Zinātne Daugavpilī, Atklāta references klīnika, Festivāls "Arēna" ir klāt, Pjotrs Naļičs uzstāsies festivālā "Porta", JRT izrāde "Otello" triumfē Krievijā, Epopejas ar gleznām, „News Recycled Growth” NABAKLAB.

>>>> Lidojumu vadības centrs Piemaskavas pilsētā Koroļovā šodien koriģēs Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) orbītu par vienu kilometru, paziņoja centra pārstāvis. SKS orbītu tiek plānots paaugstināt par apmēram vienu kilometru, un orbītas vidējais augstums pēc tam būs aptuveni 415 kilometri. Korekcijai tiks izmantoti kosmosa kuģa «Zvezda» dzinēji. SKS apkalpē ir tās komandiere - ASV astronaute Sunita Viljamsa, kā arī bortinženieris Jurijs Maļenčenko no Krievijas un bortinženieris Akihiko Hošide no Japānas.

>>>> Austriešu ekstrēmo sporta veidu pārstāvis Fēlikss Baumgartners, kurš aizvadītajā svētdienā veica sekmīgu lēcienu no stratosfēras augstākajiem slāņiem, atzinis, ka notikušais līdzinājies ellei.  Tikai pāris dienas pēc veiktā lēciena Baumgartners sapratis, cik tuvu bijusi katastrofa. Viņš riskēja bezsamaņā nokrist uz zemes, taču visas brīvajā kritienā pavadītās četras minūtes un 19 sekundes Baumgartners izmisīgi cīnījās par savu dzīvību. «Izeja no kapsulas bija akrobātiski ideāla. Es nolēmu, ka kontrolēju situāciju, taču pēc tam sākās problēmas. Paldies Dievam, man izdevās apturēt rotāciju, taču tas bija sasodīti grūt,» sacīja Baumgartners. Austrietis atzina, ka šis ekstrēmais lēciens bija pēdējais viņa karjerā.

 >>>> Zinātnieki atklājuši, ka peles spēj ne vien nodziedāt ultraskaņas mīlasdziesmu partneru pievilināšanai, bet arī vienoties kopīgā dziesmā ar citām pelēm. Tuleina Universitātes pētnieki pamanīja, ka, dzīvojot vienā būrī, divi vīriešu dzimuma grauzēji pielīdzinājuši izdoto skaņu augstumu. Atklājums ir pārsteidzošs, jo līdz šim bija zināms, ka to spēj tikai cilvēki, sikspārņi un daži putni un zīdītāji. «Mēs uzskatām, ka pelēm ierobežotā veidā piemīt tās smadzeņu darbības un uzvedības īpatnības, kas cilvēkiem ļauj iemācīties runāt, bet putniem - dziedāt,» sacīja vadošais pētnieks Ērihs Džārviss. Kad zinātnieki ierakstīja peļu pīkstienus un palēnināti atskaņoja ierakstu, viņi atklāja pārsteidzošu līdzību ar melodiskajām putnu dziesmām. Putnu pasaulē tēviņi, kuru dziesmas ir pievilcīgākas, var vieglāk atrast sev partneri. Nav zināms, vai līdzīgi ir arī pelēm.

 >>>> No 29.oktobra līdz 2.novembrim jau 7.reizi Daugavpilī notiks Daugavpils Zinātnes festivāls, ko organizē Daugavpils Universitātes un Dabas izpētes un vides izglītības centrs. Šī gada festivāla tēma ir "Par un ap ENERĢIJU". Festivāla mērķis ir vienkāršā, uzskatāmā un saprotamā veidā parādīt, ka zinātne nav kaut kas tāls, netverams un neizprotams, bet gan ir pieejama ikvienam. Festivāla apmeklētāji varēs piedalīties dažādās interaktīvajās spēlēs, radošajās darbnīcās, konkursos, atklātajās lekcijās, diskusijās, semināros, apmeklēt koncertus un meistarklases. Kopumā festivāla organizētāji piedāvās vairāk nekā 40 dažādās aktivitātes, kurās varēs piedalīties apmeklētāji sākot jau no 3 gadu vecuma. 7.Daugavpils Zinātnes festivāla laikā tradicionāli darbosies arī Zinātnes pilsētiņa.

 >>>> Piektdien, 2.novembrī, plkst.11 Jelgavā pēc sešus mēnešus ilgas būvniecības tiks atklāta renovētā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) veterinārā references klīnika. Klīnikas renovācija ir pēdējos gados lielākais veterinārmedicīnas nozares projekts Latvijā - pie esošās veterinārās klīnikas uzbūvēta jauna mazo dzīvnieku klīnika un stacionārs, jauna lielo dzīvnieku klīnika, kā arī rekonstruēts esošās klīnikas korpuss un lielo dzīvnieku stacionārs. Jauno kompleksu paredzēts attīstīt kā "references klīniku", - pateicoties labākajiem speciālistiem un modernākajai aparatūrai valstī, uz šejieni no citām klīnikām tiks nosūtīti pacienti ar īpaši sarežģītām problēmām. Klīnika ļaus ieviest studiju procesā klīniskās rotācijas principu, kad no teorētiskajām nodarbībām brīvajā laikā dažādās klīnikas nodaļās vienlaikus individuālu praktisko apmācību veic 25 līdz 30 studenti.

 >>>> No šodienas, 17.oktobra līdz 26.oktobrim 11.reizi notiks Jaunās mūzikas festivāls ”Arēna”, piedāvājot žanriski daudzveidīgas laikmetīgās mūzikas meistardarbu un pavisam jaunu skaņu mākslas darbu īpašu izlasi. Šogad septiņos koncertos tiks svinēta gan Džona Keidža simtgade, gan meklēti renesanses un laikmetīgās mūzikas saskarsmes punkti Latvijas Radio kora programmā "Šekspīra sapnis" ar vairākiem pirmatskaņojumiem. Pirmoreiz festivālā ”Arēna” muzicēs Liepājas Simfoniskais orķestris, vienā programmā apvienojot Pētera Vaska Otro simfoniju un nupat tapušo Ērika Ešenvalda Klarnetes koncertu ar Džona Keidža mūziku.

>>>> Pēc viena gada pārtraukuma novembrī divpadsmito reizi notiks pasaules mūzikas festivāls "Porta". Festivāls šogad piedāvās gan ģeogrāfiski plašu un stilistiski dažādu programmu, aicinot koncertos Rīgā un Ventspilī tikties ar spilgtiem mūziķiem no Gruzijas, Francijas, Lielbritānijas, Madagaskaras, Islandes, Krievijas un Latvijas, gan demonstrēs dokumentālās filmas par dažādu pasaules tautu kultūrām, tradīcijām un mūziku. Festivāla centrālie notikumi - Pjotra Naļiča koncerts, kas notiks 1.novembrī, koncertzālē "Palladium" un festivāla noslēgumā 1.decembrī Kongresu namā skanēs pasaulslavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino un teātra mūzika, kas jaunu dzīvi iegūs Latvijā iemīļotā gruzīnu trio "The Shin" koncertprogrammā "Neparastā izstāde".

>>>> Jaunā Rīgas teātra (JRT) režisores Māras Ķimeles veidotā izrāde «Otello» Krievijā, Permā, pagājušonedēļ notikušajā starptautiskajā festivālā-forumā «Režijas telpa» uzņemta ar stāvovācijām. Festivālā, kas šogad bija veltīts Baltijas valstu teātrim, līdzās JRT izrādei «Otello» viesojās arī Ģertrūdes ielas teātris, Oskara Koršunova teātris no Lietuvas un «NO99» no Igaunijas. Izrādei «Otello» tā bija pirmā viesizrāde ārpus Latvijas. Savukārt režisore Ķimele vadīja meistarklases par Viljama Šekspīra darbiem režijas studentiem. Skatītāji izrādi «Otello» uzņēma ar stāvovācijām, bet pēc izrādes iesaistījās interesantā diskusijā ar režisori un aktieriem. Ķimele. JRT festivālā un forumā «Režijas telpa» viesojās jau otro reizi - nedalītu skatītāju atzinību JRT ieguva 2010.gadā ar režisora Alvja Hermaņa izrādi «Soņa». Savukārt šonedēļ, 20. un 21. oktobrī, JRT ar Hermaņa iestudēto izrādi «Soņa» dosies uz Šveices pilsētu Lugano, lai piedalītos 21.starptautiskajā festivālā «FIT».

>>>> Roterdamas «Kunsthal» muzejā naktī uz otrdienu nozagtas septiņas gleznas, tostarp ļoti vērtīgi Pikaso, Matisa, Monē un Gogēna darbi. «Zagļi ielauzās naktī un paņēma dažas gleznas, kas maksā ievērojamu naudas summu. Mēs mēģinām noskaidrot, kā viņi iekļuva muzejā, kad tas notika un kurš to izdarīja,» teica Roterdamas policijas pārstāve Patrīcija Veselsa. Šobrīd izmeklēšanā ir iesaistīti jau 25 detektīvi.

 >>>> ASV varas iestādes atdevušas īpašniekam - Ņujorkas mākslas kolekcionāra Leo Kastelli atraitnei – pirms 42 gadiem pazudušu Roja Lihtenšteina gleznu “Elektrības vadi”. Mākslinieks savu darbu, kurā attēlots cieši savīts elektrības vads, kolekcionāram pārdevis par 750 dolāriem. 1970. gadā gleznu nosūtīja restaurēšanai un tā bez pēdām pazuda. 2012. gada augustā mākslas darbu atrada kādā Ņujorkas noliktavā. Tagad eksperti to novērtē kā aptuveni četru miljonu dolāru (2,12 miljoni latu) vērtu.

>>>> Šodien, 17. oktobrī pulksten 22:00 Rīgas klubā NabaKlab uz skatuves kāps rokgrupa „News Recycled Growth” ar savu rotaļīgo, jautro, spēcīgo un unikālo mūziku grupas EP diska „Where are we?” izlaišanas ballītē. Mēs laipni aicinām jūs izbaudīt nervus kutinošo un intensīvo muzikālo baudījumu, ko sniegs Francis Dove (balss/akustiskā ģitāra), Rihards Rikmanis (ģitāra/balss), Aigars Reiters (bass) un Raitis (bungas). Divdaļīgo koncertu iesildīs grupa „Queen Light”. Viņu unikālā, melodiskā un no dažādu žanru elementiem veidotā mūzika radīs patīkamu muzikālu atmosfēru un sagatavos klausītājus vakara turpinājumam, tos emocionāli uzlādējot.

Dalīties