Pētnieki un interesenti dosies uz Austrāliju vērot pilno saules aptumsumu, "Vides zinātnes balvas 2012" laureātu vidū LU pētniece A. Mežaka un doktorante Z. Vincēviča-Gaile, "Turībā" notiks diskusija par plaģiātisma problēmām augstskolās, Dirty Deal Teatro notiks dejas izrāde "Stundas", "Pussy Riot" saņem Krievijas prestižo māksla balvu "Soratnik", u.c.

>>>>> Šīs nedēļas beigās pētnieku un interesentu grupa no Latvijas dosies uz Austrāliju, lai 13. novembrī Kērnsā vērotu unikālu notikumu – pilno saules aptumsumu, kas ir neparasts ar to, ka uz sauszemes redzams tikai Austrālijā no plkst. 6.38 līdz 6.40 (pēc vietējā laika). Brauciena ietvaros LU Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks un LU Fonda projektu vadītāja Evija Čerpinska viesosies arī pie Austrālijas latviešiem, pastāstot par novitātēm Latvijas Universitātē un astronomijas pētniecībā Latvijā.

>>>>> Lai novērtētu zinātnieku, skolotāju, organizāciju un citu aktīvistu devumu vides jautājumu aktualizēšanā un ilgtspējīgas vides izglītības un zinātnes popularizēšanā, 20.oktobrī tika pasniegtas "Vides zinātnes balvas 2012". Jauno Vides zinātnieku nominācijā tās ieguva arī Latvijas Universitātes pētniece Anna Mežaka un doktorante Zane Vincēviča-Gaile. Vides zinātnes balvas pasniegšana tika rīkota jau sesto reizi. Kopā nominācijām tika pieteikti 18 pretendenti, un kā atzina Vides zinātnes balvas rīkotāji, šogad konkurence bijusi sīva, tāpēc noteikt uzvarētājus bijis īpaši sarežģīti.

>>>>> Lai rosinātu dialogu plašākā sabiedrībā un sagatavotu rekomendācijas plaģiātisma mazināšanai studiju procesā, Biznesa augstskolas Turība Studējošo pašpārvalde rīko diskusiju "Plaģiātisms studiju procesā. Plaģiātisma izskaušanas izaicinājumi" organizēšanā. Diskusija notiks š.g. 31.oktobrī no plkst.17.00 - 20.00 Biznesa augstskolas Turība telpās. Diskusijā aicināti piedalīties studenti, pasniedzēji, valsts iestāžu pārstāvji un izglītības nozares eksperti. Dalībai iespējams pieteikties sūtot pieteikumu uz e-pastu: konference@batsp.lv.

>>>>> Valsts prezidenta kanceleja sākusi darbu pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa likumdošanas iniciatīvas par Eiropas Savienības valodu lietošanas procentuālu palielinājumu augstskolu studiju programmās. Par šādu iniciatīvu valsts pirmā persona vienojusies ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli šī gada februārī. Kā ziņots, Valsts prezidents jau iepriekš norādījis, ka Latvijā studentus būtu nepieciešams mācīt arī svešvalodās un kā būtiskākās minējis angļu, vācu un krievu valodas.

>>>>> Trešdien, 24.oktobrī no plkst.15:00 līdz 17:00 ES mājā Aspazijas bulvārī 28, notiks informatīvs pasākums "Ceļā uz ES augstskolām - Vācijā un Nīderlandē". Seminārā Vācijas Akadēmiskās Apmaiņas Dienesta Informācijas centra pārstāve Ieva Dzelme stāstīs par augstākās izglītības iespējām Vācijā, savukārt Holandes Izglītības un atbalsta centra pārstāve Sanita Lāce - par studijām Nīderlandē. Pasākumā aicināti piedalīties vecāko klašu skolēni un studenti, kā arī jebkurš interesents, iepriekš piesakoties, rakstot uz e-pasta adresi esmaja@esmaja.lv.

>>>>> 45% Latvijas iedzīvotāju drošību interneta vidē uzskata par ļoti nozīmīgu jautājumu, kuram ikdienā jāvelta papildu uzmanība, liecina nesen veiktā aptauja. Savukārt 6% respondentu atzina, ka viņiem, radiniekiem vai tuviniekiem jau bijusi slikta pieredze, kā rezultātā cietuši no ļaundariem tiešsaistē. Aptaujas dati atklāja arī - jo vecāks kļūst cilvēks, jo lielāku uzmanību tas velta interneta drošībai. Tikai aptuveni trešā daļa jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem atzīst, ka tiem rūp drošība internetā, turpretī jau aptuveni 60% cilvēku vecumā no 30 līdz 49 gadiem uzsver, ka drošība internetā viņiem ir ļoti svarīga. Vislielākās raizes par to izrāda cilvēki vecumā pēc 50 gadiem – 66%.

>>>>> 30. oktobrī, pulksten 19 ”Dirty Deal Teatro” pirmizrādi piedzīvos laikmetīgās dejas izrāde ”Stundas”, ko veido horeogrāfes Kristīne Vismane, Eva Vancāne un Evita Birule. ”Stundas” ir ieskats trīs atšķirīgu horeogrāfu radošajā procesā, kurā, nebaidoties pasmieties par sevi, viņas iepazīstina skatītāju ar laikmetīgās dejas brīžiem absurdo virtuvi. Laikmetīgās dejas izrādi tāpat varēs noskatīties 14.un 25.novembrī. Biļetes var iegādāties ”Biļešu Paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms izrādes teātra kasē.

>>>>> Skandalozā Krievijas meiteņu pankgrupa ”Pussy Riot” saņēmusi Krievijas laikmetīgās mākslas balvu "Соратник", kuru pasniedz kopš 2006. gada. Lai gan tās laureātiem netiek pasniegtas naudas balvas, vien simboliski diplomi ar viena dolāra banknoti, tā tiek uzskatīta par vienu no prestižākajiem laikmetīgās mākslas apbalvojumiem mūsdienu Krievijā, jo kandidātus un uzvarētāju nosaka augstas raudzes mākslas profesionāļi. Jau ziņots, ka ietekmīgais mākslas medijs ”ArtReview”, grupu ”Pussy Riot” ierindojis starp 100 šobrīd pasaulē ietekmīgākajām mākslas personībām.

>>>>> Latvijas Nacionālajā operā, 27. oktobrī notiks Nikolaja Rimska-Korsakova operas ”Cara līgava” koncertuzvedums, kurā šogad vienīgo reizi uz LNO skatuves būs iespēja baudīt soprāna Ingas Kalnas sniegumu. Koncertuzvedumā piedalīsies LNO solisti, orķestris un koris. Diriģents - Mārtiņš Ozoliņš. ”Cara līgava” ir iespēja ikvienam interesentam novērtēt vienu no izcilā krievu komponista populārākajiem darbiem. Pēc nostāsta par Ivana Bargā trešās sievas noslēpumaino bojāeju komponists Nikolajs Rimskis-Korsakovs radījis dramatisku vēstījumu par burvestībām, tumšām kaislībām un nežēlīgām varas spēlēm.

>>>>> Svētdien, 21. oktobrī, noslēdzies 56. Londonas filmu festivāls un sadalītas balvas labākajām filmām, aktieriem un režisoriem. Galveno balvu – kā labākā filma, saņēmusi režisora Žaka Odiāra kino lente ”Rust and Bone”. Īpašās goda balvas saņēmuši mākslinieku pāris – režisors Tims Bērtons un viņa dzīvesbiedre aktrise Helēna Bonema Kārtere. Festivāls noslēdzās ar īpašo filmas ”Great Expectations” seansu, kas ir jauna versija par klasisko Čārlza Dikensa noveli ar tādu pašu nosaukumu. Filmā vienu no lomām atveido Helēna Bonema Kārtere.

>>>>> Kultūras ministrija izsludinājusi pieteikšanos uz Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma saņemšanu nozīmīgo kultūras objektu atjaunošanai, un Rīgas dome plāno izmantot šo iespēju, lai iegūtu astoņus miljonus latu Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja rekonstrukcijai, ko cer uzsākt jau nākamā gada sākumā. Kopumā muzeja rekonstrukcijas izmaksas lēstas ap 22 miljoniem latu. Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka - bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 105 gadus, tāpēc Rīgas dome nolēma ēku rekonstruēt un paplašināt.

Dalīties