Šī gada nogalē jūsu uzmanībai piedāvājam ieskatu Lielbritānijas producenta Techdiff albumā "P.Conv".

Deiva Forestera (Dave Forrester) skatuves segvārds ir saliktenis-jaundarinājums, kas atvasināts no frāzes "tehniskie sarežģījumi" (technical difficulties). 

Dzimis un audzis uz breakcore skatuves, Deivs nu ir noslīpējis savu debijas albumu, kas tagad jau rībina deju grīdas visā pasaulē. Albums vēl ir gana silts, pasaulē nācis šī gada 5. novembrī ar izdevniecības "Ad Noiseam" gādību, un tas ir pieejams CD un digitālā formātā.



Taču, lūdzu, nebīstieties no breikkora piesaukšanas! Albumā ir aptvertas visdažādākās ritmu variācijas - galvenokārt lauzīts dabsteps, kā arī idm, breakbeat un vietām pat tehno. Breikkora elpa šeit ir manāma galvenokārt niansēs, kas izpaužas ķirurģiski smalki programmētu bungu ritmos, un rezultāts ir teju vai mehānisks valsis robotu ballē. Albums pierāda, ka Techdiff nav izvēlējies vieglāko ceļu, graizot breikkora estētikai tik raksturīgās amen cilpas, bet gan sintezē smalku un niansētu bungu algoritmu kolāžu. Mūzika šādā izpildījumā kļūst par teju vai matemātisku formulu organismu, un roboti tam aplaudē. Pārsteidzošs ir arī tehniskais izpildījums - skaņdarbi ir ļoti tīri un noslīpēti līdz smalkākajai detaļai, teju vai ar žileti izgriezti. Šeit dominē vieglas un nekropļotas bočkas,  īsas un aprautas drobenes, asi un precīzi saskaldīti "vobļi", skaņdarbi ir piesātināti un pārsteidz ar savu raibumu, taču "starp rindām" ir lasāms smagums un spēks. Šeit nedzirdēsiet industriāli šņācošas un skrāpējošas skaņas, te viss ir sterils, gluži kā kodolreaktorā vai bioķīmijas laboratorijā. Tikai šeit zem baltā halāta ir paslēpies nevis kodolzinātņu doktors, bet gan kaislīgs bundzinieks-programmētājs ar ķirurga skalpeli rokā.

Kā saka pats autors, albuma nosaukums, "P.Conv", ir frāzes Polite convention saīsinājums, kas ir viena no mākslīgā intelekta zinātnes dzinējteorijām, kas apskata mašīnas kā iekārtas intelekta līmeni. "Visu albumu caurvij mākslīgā intelekta tēma," saka Techdiff. "Piemēram, skaņdarba "Gofair" nosaukums ir vēl viens saīsinājums, šoreiz no Good Old Fashioned Artificial Intelligence And Robotics, termins, ar ko apzīmē novecojušas mākslīgā intelekta izpētes metodes. Savukārt Zero Moment Point ir dinamikas algoritms, ko izmanto noteikta veida robotu būvniecībā. Un tā tālāk - teju vai katra skaņdarba nosaukums ir saistīts ar šo zinātni. Nezinu, cik viegli tas pamanāms klausītājam, taču man pašam tas bija interesanti strādāt pie albuma tēmas un skaņdarbu nosaukumu izstrādes."

Albums ir visai eklektisks urbānās elektronikas paraugs. Paralēli vairāk vai mazāk "tīriem" dabstepa skaņdarbiem ("Gofair", "Zero Moment Point", "Stochastic Process", "Elcolux 9"), te atrodami grūti kategorizējami hibrīdi, piemēram, skaņdarbs "Positronic Meltdown", kas lavierē starp šķietami nesavienojamām breikkora un idm frontēm, kā arī nomierinošs (?) ambient skaņdarbs, "Sentience". Albuma pārsteigums ir skaņdarbs "Xkiysa Icwq Olrxgln", kas darbojas pēc diametrāli pretējiem principiem: uzsvars ir likts uz noskaņu un melodiju, nevis bungām. Un pēc tam seko vēl viens pārsteigums - skaņdarba "Gofair" remikss no Hecq, kas izvērš oriģinālversijā aizsākto noskaņu un pievieno tai "speķi" un sulīgas drum&bass bungu cilpas. Ja mums būtu jāizvēlas himna bēdīgi slavenajam Šveices hadronu paātrinātājam (kas pretēji šarlatānu pravietojumiem pasaules galu tomēr neizraisīja), tā pilnīgi noteikti būtu šis albums. Taču tas nebūt nav viss - kā jau īstenam programmētājam pieklājas, pa šo laiku Techdiff ir pamanījies paša spēkiem izstrādāt arī jaunu bungu sekvenceri, ko viņš pats arī izmantojis šī albuma radīšanas procesā. Šis rīks ir darbināms kā Native Instruments "Reaktor" paplašinājums, un tas ļauj veikt ritmu cilpu manipulācijas un izmantot dažādus audio efektus. Lejupielādējiet to bez maksas, taču neaizmirstiet pateikt paldies autoram. Vēl viena labā ziņa ir tāda, ka jums nav vajadzīga NI "Reaktor" pilnā versija šī sekvencera darbināšanai, pilnībā pietiek ar "Reaktor player", kas lejupielādējams par baltu velti NI mājaslapā. Albuma lejupielādes saite

Dalīties

Saistītais saturs

Albuma apskats: Purva Metāls - Purva Metāls (2021)
02.06.2021.

Albuma apskats: Purva Metāls - Purva Metāls (2021)