Sestdien, 3. septembrī, Latvijas radio 6 - LU Radio NABA ikvienu Baltās nakts viesi jau septiņpadsmito aicina gadu apmeklēt starptautisku laikmetīgās mūzikas un audiovizuālās mākslas notikumu Videogrāfija XVII - Space Textures XVI. Šogad notikuma ietvaros uzstāsies mākslinieki no Vācijas, Slovēnijas un Latvijas sniedzot daudzdimensionālus skaņu un audiovizuālās mākslas priekšnesumus, kā arī dodot iespēju atklāt vienu no jaunākajām Rīgas kultūras vietām – Vagonu zāli, Vagonu ielā 21.

Videogrāfija - Space Textures ir ikgadēja Radio NABA tradīcija, kas tiek realizēta Baltās nakts ietvaros. Projekts drosmīgi atspoguļo video mākslas un mūzikas mijiedarbības spēku dažādās vietās un laikos, radot mijiedarbību mūzikai, video mākslai un arhitektūrai. Līdz šim elektroniskā mūzikas un gaismu spēles ir iekrāsojušas LU Botānisko dārzu, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeju, Lielo ģildi, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Rīgas cirku, Vērmanes dārzu, Gētes institūtu un citas nozīmīgas Rīgas kultūrvietas.

Projekta ietvaros šajā gadā paredzēta Slovēnijas, Vācijas un Latvijas vizuālās, video un audio mākslinieku sadarbība un mijiedarbība uz vienas skatuves. Programmu paredzēta gan klātienes apmeklētājiem, gan video un audio tiešraidēs. Pasākuma muzikālo, audiovizuālo daļu nodrošinās laikmetīgās mūzikas un mākslas pārstāvji: OCTEX (Slovēnija), BYETONE (Vācija), GRISCHA LICHTENBERGER (Vācija), SKD (Latvija), ROLANDS KRONLAKS (Latvija) un KASPARS ROLŠTEINS (Latvija), kā arī DJ un VJ no Latvijas.

Projekta norises vieta jaunajā kutūrvietā - Vagonu zāle (Vagonu ielā  21, Rīga) - jauna kultūras telpa Rīgā, tālāk no pilsētas centra, bet sasniedzama arī nesteidzīgam kājāmgājējam. Pasākumu organizē –  Latvijas radio 6 – LU Radio NABA sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Latvijas Radio un Sabiedrisko mediju portālu LSM.lv.

Baltā nakts ir mūsdienu kultūras forums, ko organizē un finansē Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Plašāka Baltās nakts programma pieejama mājaslapā www.baltanakts.lv un Facebook lapā “Rīgā notiek”.

Baltā nakts Rīgā ir daļa no starptautiska projekta “Eiropas Baltās naktis”, ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. Baltās nakts ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.

PROGRAMMA

19.30    ROLANDS KRONLAKS (Latvija) + VJ

20.00    KASPARS ROLŠTEINS (Latvija) + VJ

21.00    OCTEX (Slovēnija) + VJ

22.00    GRISCHA LICHTENBERGER (Vācija) + VJ

23.00    BYETONE (Vācija) + VJ

24.00    SKD (Latvija) + VJ DEE


Papildu informācija par māksliniekiem

BYETONE (Vācija)

raster-media.net/artists/byetone

BYETONE  jeb Olafs Benders (Olaf Bender) – mūziķis, producents kurš darbojas eksperimentālā, tehno un IDM mūzikā. Viens no populārā Vācu avangarda un elektroniskās mūzikas izdevniecības Raster-Noton dibinātājiem. Olafa Bendera radītās mūzikas pamatā ir inovatīva pieeja -  neatklātais un suģestējošais, kas klausītājā atstāj aizraujošu,  dziļāku muzikālo piedzīvojumu. 

BYETONE izdevis virkni ierakstu CD un vinila formātos, sadarbojies ar daudziem pasaulē zināmiem mūziķiem, piemēram,  Frank Bretschneider, Carsten Nicolai, Vince Clark, Martin L. Gore un daudziem citiem.

Baltās Nakts programmā gaidāmi BYETONE jaunie muzikālie  apvāršņi  un vizuāli pārsteigumi.

 

OCTEX (Slovēnija)

octex.si

OCTEX projekts slovēņa Jerneja Marušiča (Jernej Marusic) vadībā aizsākās deviņdesmito gadu beigās. Jernejs Marušičs ir viens no profilētākajiem un starptautiski atzītākajiem slovēņu elektroniskajiem mūziķiem, kas darbojas starp deju un avangarda mūziku, pētot dub estētikā un subbasa frekvencēs nogrimušās ritmiskās atmosfēras robežas.

2021. gada nogalē izdots jauns albums Mindrifft. Jernejs Marušičs ticis nominēts Slovenian Boomerang Award balvai un vairākkārtīgi iekļuvis starp 10 labākajiem mūzķiem Radio France International Electronic Music Award vērtējumā.

Rīgā,  Baltās Nakts ietvaros OCTEX piedāvās savu jaunāko programmu ar iespaidīgu oriģinālvideo pavadījumu.

 

GRISCHA LICHTENBERGER  (Vācija)

grischa-lichtenberger.com

Griša Lihtenbergera (Grischa Lichtenberger) mākslinieciskās izpausmes raksturojas avangarda, elektroniskās mūzika eksperimentos visplašākā amplitūdā, no ļoti komplicētām struktūrām līdz pavisam viegli uztveramām skaņām. Pārstāv Vācu avangarda un elektroniskās mūzikas izdevniecību Raster-Noton. Grischa Lichtenberger ir vairāk nekā mūziķis, viņš aktīvi darbojas instalācijas, video, skaņas un vizuālās mākslas laukos.

Rīgā Baltās Nakts programmā apmeklētājiem būs pieejami līdz šim nezināmi skaņdarbi un video instalācijas. 

 

KASPARS ROLŠTEINS (Latvija)

rolsteins.bandcamp.com

Latvijas eksperimentālās un elektroniskās mūzikas skatuves pārstāvis - komponists, producents, tekstu autors un basģitārists. Pazīstams arī kā laikmetīgās mākslas operu autors, piemēram, “Rolstein On The Beach” 1997.g., “Stokholmas Sindroms” 2011.g., “DiToo” 2020.g.. Savas radošās dzīves laikā īstenojis skaņu instalācijas, muzicējis dažādos improvizācijas mūzikas sastāvos, veidojis mūzikas solo ierakstus.

Dinamisks un melodisks, bet vienlaikus arī, žanra ziņā, eksperimantālās muzikas priekšnesums, kurā iespējams iejusties arī muzikāli ne tik sagatavotai un nejaušai auditorijai, kāda mēdz būt “Baltās Nakts” publika, kas pārvietojas no vienas norišu vietas uz otru. Kaspars šai priekšnesumā izmantos tikai Latvijā ražotus elektroniskos instrumentus. Līdz ar to klausītājiem būs iespēja dzirdēt un novērtēt aktuālo Latvijas elektroniskās mūzikas skanējumu un tās unikalitāti pasaules mūzikas kontekstā.

ROLANDS KRONLAKS (Latvija)

jvlma.lv/akademija/personals/rolands-kronlaks

Komponists, laikmetīgās/ novatoriskās mūzikas autors un izpildītājs. Vienlaikus asociētais profesors, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs, pasniedz laikmetīgās kompozīcijas tehnikas un elektroakustisko mūziku un mūsdienu notāciju.

Rolanda Kronlaka mūzika ir skanējusi vairākos jaunās mūzikas koncertos un festivālos Latvijā, Lietuvā, Holandē, Francijā un citur pasaulē.

SKD (Latvija)

linktr.ee/skd.lv 

SKD ir producents, dīdžejs un izdevējs, kas bāzēts Rīgā un galvenokārt muzicē postindustriālās, tehno un eksperimentālās elektroniskās mūzikas jomās. Viņa darbi ir izdoti  izdevniecībās Metaphysik, Monolith Records, Furanum Records, Ohm Resistance un Gegen Records. SKD regulāri piedalās pasākumos un festivālos Baltijas reģionā un Berlīnē. 

Baltās nakts koncertprogrammā pieaicinot viesmākslinieci VJ Dee paredzēts atskaņot un vienlaikus arī radīt jaunu audiovizuālu priekšnesumu.

Pasākuma Facebook lapa

Dalīties