Attēlā: fragments no plakāta filmai 'Hukkunud Alpinisti' hotell (1979, Tallinfilm)

Radio NABA ēterā no 2022. gada septembra, divas reizes mēnesī, piektdienās plkst. 19:00 būs dzirdams jauns ideju vēsturei veltīts raidījums “Portolāns”, kas turpina jau senāku Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes atbalstītu radio pārraides tradīciju. Pirmais raidījums izskanēs 16.septembrī pl. 19.00.

Raidījums veidots līdzdarbojoties Latvijas Universitātes mācībspēkiem un studējošajiem, kā arī pieaicinātiem viesiem. Raidījuma vadītāji ir LU VFF (Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte) vēstures studenti Mikus Solovejs un Rūdolfs R. Vītoliņš, bet tā veidošanā piedalās arī  LU VFF Vēstures un arheoloģijas nodaļas vadītājs, asociētais profesors Andris Levāns un LU VFF Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs, profesors Raivis Bičevskis.
Portolāni jeb kuģu ceļu kartes, kas radītas 13. gs. otrajā pusē, bija moderno karšu priekšgājēji. Tās sastādīja kartogrāfi balstoties uz jūrnieku  praktiskajām zināšanām par kuģošanu Vidusjūras ūdeņos. Šīs kartes, pretēji biblisku stāstu un antīkās kultūras mītu inspirētajām pasaules kartēm, ļāva ceļot reālā telpā. Līdz Kolumba atklājumi portolānus padarīja par aizgājušas ēras lieciniekiem.
Reflektējot par laikā pagājušiem brīžiem un notikumiem, kas neatgriezeniski maina skatiena perspektīvu, zināšanu apjomu un pasaules tvērumu, raidījums “Portolāns” aicinās domāt par šķietami stabilajām šodienas “kartēm”, kuras jau rīt var kļūt par pagātnes relikvijām.

Raidījuma profils naba.lsm.lv.

 

Dalīties