Trešdien, 19. oktobrī, Vagonu zālē, Rīgā aizsākas jauna mūzikas pasākumu sērija – „Ielāps”. „Ielāps” ir neatkarīgās mūzikas iekštelpu pasākums, kura ideja dzima mazu brītiņu pirms pasaules pandēmijas sākuma. Idejas pamatā – mūzikas pasākums, lai vienotu, iedvesmotu, jaunatklātu gan pašmāju, gan ārzemju mūziku. Kā mazais festivāls, ar robežu nojaukšanu – žanru dažādība, kas vienā vakarā spēj variēt no rokmūzikas līdz vai pat aiz, ārpus tās robežām. Notikums, kurā centrā ir mūzika, mūziķis un savstarpējā mijiedarbība. Pasākumā uzstāsies NYOS, Velns Viņu Zin un Bēdu Brāļi.

“Bēdu Brāļi’’ šogad ir visai aktīvi koncertējuši – Kartupeļpalma, Bez Panikas, divi aizvadīti koncerti ar “Tesu”, lielkoncerts Lastādijā u.c. Kurš no tiem visvairāk iespiedies atmiņā, kādi īpaši atgadījumi?

Jā, šogad sanāca daudz spēlēt un faktiski visi pasākumi bija ļoti izdevušies gan no organizatoriskā līmeņa, gan no skatītāju atdeves. Spilgti atmiņā palicis koncerts ar  grupu “Tesa” Vagonu jaunajā zālē. Pirmkārt, bijām pirmie, kas šajā zālē uzstājas, un ,otrkārt, Oskars pēc tam saslima ar covid. 

Jūsu mūzika raksturota kā eksperimentāls post-punk/alternatīvā rokmūzika, paši savu skanējumu saucat par psihodēlisko spoku roku. Kā nonācāt pie šāda skanējuma, ko paši klausieties ikdienā?

Termins, psihodēlisks spoku roks, laikam cēlās no mūsu vecā demo "Japanese ghost rock". Principā tas bija instrumentāls skaņdarbs, kurš radīja spocīgu noskaņu. Kopumā diezgan daudzās mūsu dziesmās vijas dažāda misticisma tematika līdz ar to ghost rock liekas atbilstošs termins. Paši klausāmies diezgan dažādu mūziku - Oskars pēdējā laikā klausās NTS radio, Radiohead, Deftones, drum n bass un Jungle. Pēteris klausās Radiohead, NIN, Led Zeppelin un Metz. Jānis lielākoties klausās dažādu mūziku no saviem playlistiem. Mūs visus lielā mērā vieno mīlestība pret Radiohead daiļradi. 

Psihodēliskais spoku roks – vai gaidāms kāds īpašs koncerts halovīnu laikā?

Ļoti laba ideja, bet diemžēl ,nē. Šobrīd galvenais fokuss ir uz albumu.

Katrs no Jums mūziku jau pirms tam radījāt vairākās citās grupās (Kasetes, Tribes Of The City, Pyro Trees, u.c.) Kā sanācāt kopā un izdomājāt, ka sauksieties “Bēdu Brāļi”?

Oskars ar Jāni kopā spēlē jau kopš kāda 2009. - 2010. gada. Kādreiz bija tāda post-rock grupa "Sirdsmieru, Laimi un kaut ko garšīgu". Uzstājāmies Nice place, Ziggy, nabaklab, Depo un vēl visādos lokālos, kuri vairs neeksistē. Oskars ar Pēteri sāka spēlēt “Pyro Trees” beigās, kad uz pāris koncertiem vajadzēja ģitāristu. Pēc tam izveidojās projekts "Boys Will Be Boys" ar kuru izdevām vienu EP- indie rock stilā. Vēlāk kaut kā izveidojās “Bēdu Brāļi” un tā jau dažus gadus ar vairākiem pārtraukumiem spēlējam. 

Ja Jūs nespēlētu mūziku kopā, kāds būtu Jūsu otrs saistošais hobijs?

Kādreiz visi kopā spēlējām League of Legends. Vairāk negribam. 

Iepriekš koncertus spēlējāt četru cilvēku sastāvā, taču šobrīd tikai trīs – kāpēc šķīrāt savus ceļus ar otru ģitāristu?

Kad sākām taisīt jauno materiālu oriģināli bijām 3 cilvēku sastāvs. Arī "Dzīvais" ierakstījām trijatā, bet gribējām paeksperimentēt ar lielāku sastāvu tādēļ pieaicinājām Franku. Franks ļoti labi spēlē un ir super kruts džeks, bet grupas kodols esam mēs trīs un mums trijatā spēlēt ir vieglāk, jo ,piemēram, Oskars spēlē ar diviem pastiprinātājiem kurā vienā iet wet un otrā dry signāls līdz ar to daudzās vietās vēl viena ģitāra rada pārāk lielu haosu, kā arī trijatā ir vieglāk improvizēt.

Vai vienu “Bēdu Brāļu” koncertu ir iespējams atkārtot vēlreiz?

Diez vai, lai arī mūsu skaņdarbi ir diezgan strukturēti ir atsevišķas vietas kurās koncertos var mainīties garumi vai tas ko spēlējam, dažreiz aizraujamies, aizplūstam līdzi mūzikai. 

Kādas Jūsuprāt šobrīd ir lielākās alternatīvās mūzikas tendences Latvijā?

Grūti pateikt, pārāk neanalizējam to. Undergroundā arvien biežāk mūziķi izvēlas izdot kasetes, kas ir forši, jo ne visi ir gatavi taisīt vinila plates. Kā arī kasete ir budžetam draudzīgs variants kā ierakstu ienest materiālajā pasaulē. 

Radio Naba klausieties?

Klausāmies. Jancis vienmēr klausās mašīnā.

Vai Jūs uzskatāt, ka Latvijas sabiedrība ir aktīvāk jāizglīto par mūzikas tendencēm, īpaši ar alternatīvajiem žanriem?

Kaut kā īpaši izglītot sabiedrību par alternatīvo mūziku ir ļoti sarežģīti. Cilvēki seko līdzi tam, kas raisa viņos emocijas, neatstāj vienaldzīgu. Grupām, mūsuprāt, vajadzētu vairāk domāt par savu reprezentāciju ar vizuālajiem materiāliem, jo ja alternatīvai grupai ar četru dziesmu ep ,ir jācīnās par uzmanību ar, piemēram, hip-hopa māksliniekiem un viņu kvalitatīviem videoklipiem, tad tik pamanītam ir diezgan grūti. Arī paši vairāk gribam radīt vizuālus materiālus, jo ja ir ieguldīts liels laiks radot mūziku ir muļķīgi nedarīt visu iespējamo, lai izdotais neaizietu zem radara.

Kādus pasākumus Jūs paši apmeklējat kā apmeklētāji (koncerti, izrādes, kino, performances, izstādes, u.c.)

Oskars pagājušajā nedēļā bija uz “Expat” Noasā. Jānim pēdējā gada laikā visvairāk atmiņā palicis “Dry Cleaning” koncerts Liverpūlē, “Big Brave” Noasā, “Stabs” Anglikāņu baznīcā. Pēterim arī “Big Brave” Noasā un “The Smile” koncerts Berlīnē. 

Esat izziņojuši gaidāmo albumu “Duende”, publikai prezentējuši albuma dizainu, jaunā dizaina kreklus un pirmo singlu “Kādēļ”. Vai ir zināms aptuvens albuma iznākšanas datums?

Tas dizains un krekli ir tieši singlam "Kādēļ". Paša albuma artworks šobrīd ir tapšanas stadijā. Mēs plānojam albumu izdot novembra beigās digitāli un nākamgad izdosim vinilā.

Kas un kāpēc “Duende”?

Duende ir termins, kas vairāk tiek attiecināts uz spāņu tautas mūziku, bet principā tas nozīmē mūzikas prizmu, kas nav saistīta ar mūzikas teoriju vai skanējumu, bet gan ir mūzikas elements emocionālā līmenī. Frederiko Garsija Lorka savās lekcijās rakstīja piemērus, kad kāds flamenko izpildītājs super kvalitatīvi, precīzi izpilda skaņdarbus, bet tur trūkst esences, gara. Dziedājumam nepiemīt duende. Ideja par albuma nosaukumu atnāca lasot šīs Lorka lekcijas. 

Cik ilgi jau strādājat pie “Duende”?

Apmēram pus otru vai divus gadus.

Grupas koncertos ir dzirdama arī kāda dziesma no Oskara solo-projekta “Oskars Tu” EP, ar Uģi Jansonu pie saksofona. Vai topošajā albumā ir sagaidāmi arī šādi pārsteigumi, vai tomēr pieturēsieties pie grupas pamatsastāva un jauniem gabaliem?

Albumā šoreiz izpaliks tādi eksperimenti, bet prezentācijas koncertā noteikti gribēsies kopā ar draugiem uzspēlēt vecās dziesmas.

Albums “Duende” tiks izdots – kas tālāk?

Ļoti gribam uzfilmēt profesionālu videoklipu, bet citādāk īpašu mērķu nav kā tikai spēlēt koncertus un prezentēt albumu. Iespējams brauksim nelielā tūrē, ir bijuši piedāvājumi no Polijas, mums ir ari kontakti Berlīnē. Ārzemēs cilvēkiem bieži nav svarīgi kādā valodā dzied, jo viņiem tas šķiet interesanti. Angļu valoda visiem mazliet apnikusi. Vienmēr paralēli strādājam arī pie jaunām dziesmām. 

Vagonu Zāle un Ielāps #1 būs krāšņi? Nyos vai VVZ?

Noteikti būs skaļš, jaudpilns pasākums. Silti iesakām visiem nākt, jo Nyoss noteikti tuvākajā laikā pie mums neatgriezīsies. 

Dalīties

Saistītais saturs

Ielāps #1. Intervija ar VELNS VIŅU ZIN
17.10.2022.

Ielāps #1. Intervija ar VELNS VIŅU ZIN