Liepājas jaunās paaudzes mūziķi „Aston Kais” nupat atgriezušies no koncertēšanas Ungārijā, brīdi pirms spoži debititējuši koncertos Rīgas klubos, karnevālos, izdevuši novērtētu albumu, izziņoti festivālu „FoRest” un „Laba Daba” programmās. Saruna ar viņiem par Liepāju, Hariju, astoņkājiem, mūziku, festivāliem un jaunību.

Visu no paša sākuma. Jūs esat salīdzinoši jauni un daudz. No Liepājas.
Vispirms – jūsu mūzikas starts, kā sākās, kas deva padomus, pirmie instrumenti – jo pārliecinoši izceļaties uz vienaudžu fona gan spēlēt prasmes ziņā, gan stilistiski.

Starts visiem diezgan līdzīgs. Visi kaut ko spēlēja vai bija grupās/kolektīvos pirms mūsu tikšanās, tomēr žanri un stili, kas katram patika, bija diezgan līdzīgi. 

Grupa Harijs – seši liepājnieki un divi latgaļi? Kā spējāt sanākt kopā uz mēģinājumiem?

Tā kā to esam darījuši un vēl darām tagad. Kad ir lielie mēģinājumi vai gatavošanās festivāliem un koncertiem, katrs no sava gala brauc un pa nogalēm vai brīvākām nedēļām mēģinām. Kādreiz šī Meka bija Liepāja, tagad nu jau Rīga, jo lielākā daļa grupas dzīvo tur. 

https://youtu.be/1sjx76lpno0

Un kas ir tas vadmotīvs vai drīzāk kopsaucējs tik dažādu mūziķu kopā būšanai, spēlēšanai? 

Grupa plus mīnus ir grupa tikai tāpēc, ka mums sakrīt muzikālās gaumes, bet visvairāk jau tāpēc, ka mēs esam draugi un izbaudām viens otra kompāniju. Ja nebūtu tas draudzīgais elements, diez vai būtu grupa. 

Harijs izdeva divus albumus, aizgāja jūrā, uz Viktoriju un atgriezās kā Aston Kais.
Liekot pie malas Hariju - kas notika? Mainījās diriģenta mūzikas gaumes, pieaugušāki kļuvāt vai mērķtiecīgāki? Un kas radīja Harija lieliskos albumu vāciņus?

Klausoties jaunā albuma māsteru, visiem pēkšņi bija kā tāda atklāsme, ka šis jau ir mazliet nopietnāks par pirmajiem diviem, un arī Grupa Harijs sāka vilkt nedaudz pēc šlāgera. Vāciņus zīmēja Harija tā laika klasesbiedrene Aleksandra Kuksinovich. 

ASTON KAIS – kas tas ir šodien, kas tajā spēlē un kādus instrumentus? 

Tagad esam astoņi, ja neskaita grupas nu jau mēbeli un skaņotāju Juri. Ja ejam pēc hronoloģijas - kad kurš pievienojās, tad grupas sastāvā ir:

Harijs Ločmelis – balss, ģitāra, trompete, šad tad tamburīns, Jonatans Marks Runds – ģitāra, Rūdolfs Turnelis – bass, dažās vietās gaumīga kliegšana , Roberts Lanka – ģitāra, Laima Grasmane – vokāls, Vita Liepiņa – vokāls, Salvis Mass – bungas un perkusijas, Katrīne Sabīne Kalniņa – flauta, saksofons. 

Svarīgi piebilst, ka lielākā daļa grupas ir multi instrumentālisti, un lai gan uz jauno albumu katrs pārsvarā pieturējās pie galvenā štrumenta, visi var uzraut sintezatoru vai viens otra instrumentus bez pārāk lielām problēmām. 

https://youtu.be/j6gRnXcWxZ0

Poliritmi, nestandarta taktsmēri, progresīvais roks, psihedēlija un dziesmu teksti – no kurienes tas viss nāk? Vecāku mūzikas kolekcija, mūzikas skolas pasniedzēji, Liepājas klimats, sēņu raža? Mēģinu saprast neraksturīgo mūzikas žanru jūsu vecumam.

Noteikti daļa Liepājas, bet tajā pašā laikā netradicionālā mūzikas gaume, kas mūs satuvināja, arī iespaidoja. Klausāmies paši diezgan daudz progroku, piemēram, Hawkwind, Mahavishnu Orchestra, Rush, Yes, kā arī fanojam līdzi modernajiem grandiem – King Gizzard and the Lizard Wizard. Kaut kas tajā kokteilī ir, un tā arī viņu dzeram un spēlējam. 

Zelta Mikrofons, Latvijas skatuve, iedvesmas – esat ražīgi koncertējuši, jauns albums, nominācija balvai, esat pamanīti – kas tālāk, kas ir lielais, nepiepildītais mērķis uz kuru virzāties?

Nomināciju pacēlām, jāpaceļ pati balva tagad :) Ja nopietni, strādājam jau pie nākamā albuma, un plānojam drīz sākt rakstīšanas procesu. 

Liepāja – tiem, kas sen nav bijuši Liepājā, kas jauns un labs Liepājā?

Tā kā paši nākam no Liepājas (nu jau mūsu latgaļi ir pieņemti kā liepājnieki), nevar neieteikt Liepāju. Ir gan ko redzēt, ko uzēst, un arī ko paklausīties, tikai jāatbrauc ciemos :) 

Kur doties ballēties, kur noķert Liepājas vēju?

Viennozīmīgi “Kultūras Nams Wiktorija” ir vieta, kas jāapmeklē. Esam gan paši tur spēlējuši, gan ierakstījām mūsu jauno albumu, un Wiktorijā vienmēr sajūta kā mājās. Vēl jau ir slavenais “Fontaine Palace”, bet diezgan jautri un vienmēr ko darīt var atrast Juliannas Pagalmā. 

https://youtu.be/2BwQzfW_QZA

Mūzika no Liepājas – jūs noteikti zināsiet Liepājas skatuvi vislabāk – kam jāpievērš uzmanība, jaunās grupas?

Jaunās grupas no Liepājas vēl neesam tik daudz pamanījuši, bet Low Buzz ir pēdējā laika labākais, ko esam dzirdējuši no Liepājas.

Vasarā – būsiet „Forest” un „Laba Daba” festivālos – ko paši sagaidāt no tiem un kas ir festivālu šarms, jūsuprāt?

Šie mums būs pirmie lielie brīvdabas festivāli, līdz ar to nevaram sagaidīt aizbraukt uz mežu un tā kārtīgi nobliezt. 

facebook.com/festivalsforest

labadaba.lv

facebook.com/astonkais

Dalīties

Saistītais saturs

Albuma apskats: Polycephaly “Silence” (2024, pašizdots, digitāli/CDR)
14.03.2024.

Albuma apskats: Polycephaly “Silence” (2024, pašizdots, digitāli/CDR)