Alkomulaator ir Rīgas jaunās pagrīdes scēnas grupa, kas pirmo koncertu spēlēja 2023.gada vasarā Kazas sēklī. Dzied Paša, labākās ever Rīgas krievu indie (izjukušās) grupas PXWLL līderis, ģitārists @zanuhnj1 ir no Rīgas skinu (?) izjukušās grupas Propaganda, pie bungām @_drumshit_, kurš laikam sākumā pamatā spēlējis Vecrīgas ielu koverbandā, bet vēlāk arī pie Pūķa Vella Kalpos. Basists ir mazāk zināms.

Bendkempā viņi sevi notegojuši šādi: punk raw crust street punk, kas apmēram arī atbilst maniem priekšstatiem par šiem žanriem, varbūt izņemot crust. Uz albuma vāciņa rakstīts “live demo ep”, ilustrējot to, ka šīs piecas dziesmas ierakstītas praktiski vienā elpas vilcienā dzīvajā (studijā Graboņa). Gan jau tam ir gan ekonomisks, gan ēstētisks pamatojums. Pirms dažiem mēnešiem ieraksts izdots kā CDR (ar citu dziesmu secību), pēc tam kā split kasete ar igauņu grupu Alkodultz 20 (?) numurētu eksemplāru tirāžā, tagad (februāra beigās) – digitāli (tikai Bandcamp un Soundcloud platformās). Kasetēs (es nopirku 15% kopējās, un 33% Latvijas tirāžas) ir ļoti slikta skaņa, un tā uz puses beigām paliek vēl sliktāka. Var redzēt, ka kopēts dažādās kasetēs ar sūdīgu maģi. Visdrīzāk tas viss ir nopirkts sekondhendos vai atrasts miskastēs. Prasīju ģitāristam: “Vai tas ir konceptuāli un apzināti?” Viņa atbilde: “<3”.

Grupa ir pietiekami laba, esmu koncertos redzējis, bet ar ierakstu man ir viens nepārvarams šķērslis. Visa ieraksta garumā es puslīdz skaidri sadzirdēju trīs-četrus vārdus (dziesmas ir trīs valodās – krieviski, angliski, latviski [spriežot pēc to nosaukumiem]). Par dziesmu tekstu jēgu vai messidžu var spriest tikai pēc noformējuma (tur panks ar Maxxximas (?) logo uz muguras rakājas miskastē), dziesmu nosaukumiem un citiem sekundāriem avotiem. Ne kasetēs, ne cdr, ne digitālajās vietnēs teksti nav rodami.

Var, protams, darīt visādi, bet šis man atgādina to, kas tik bieži notiek indie popā: esam krutie, jo klausāmies un spēlējam stilīgu un ekskluzīvu mūziku, ko citi nezina un nesaprot; ko un kā dziedam, nav svarīgi, tāpēc varam kaut vai tikai vokalizēt [“skaņdarbs vokālam atskaņojumam bez teksta”] vai izveidot nesakarīgu vārdu virtenes svešvalodā. Īstenībā jau tas notiek visos žanros, ieskaitot crustpunk vai emo. Saprotams, ka arī ģitāristi un bundzinieki vienmēr grib, lai viņu instrumenti būtu dzirdami perfekti un priekšplānā, tikai ar punk ir tā problēma, ka nav pārāk interesanti klausīties divu, trīs vai četru akordu atkārtojošās kombinācijas vienā tempā un noskaņā. Ja Dead Kennedys vēl būtu klausāms, praktiski nedzirdot vokālu un nesaprotot vārdus, tad ar Minor Threat, Black Flag vai Discharge jau būtu pavisam problemātiski. Speciāli pārklausījos pēdējo grupu hitus. Nav tur tādas pieejas, ka priekšplānā ir ritmģitāras trīsakordi, bet balss būtu kaut kur fonā ar nesadzirdamiem dziesmu vārdiem.

alkomulaator1.bandcamp.com/album/hemp-inspired
oundcloud.com/alkomulaator/sets/hemp-inspired
instagram.com/alkomulaator

Dalīties

Saistītais saturs

Albuma apskats: Polycephaly “Silence” (2024, pašizdots, digitāli/CDR)
14.03.2024.

Albuma apskats: Polycephaly “Silence” (2024, pašizdots, digitāli/CDR)