Jau ceturtdien, 16. maijā, mākslas centrā “Noass” viesosies Dopelord - stoner/doom apvienība no Polijas. Grupa darbojas jau vairāk kā desmit gadus un ir labi zināmi žanra cienītāju lokā. Pagājušā gada oktobrī viņi izlaida savu piekto studijas albumu “Songs for Satan” un tagad dodas tūrē ap Baltijas jūru, lai apciemotu savus klausītājus.

Kamēr viņi aktīvi pakoja mantas, uzdevām dažus jautājumus grupas basistam un vokālistam Piotrek Zin (Klusek).

Esam ļoti priecīgi, ka atkal mūs apciemosiet. Kādas ir pirmās asociācijas, kad izdzirdat vārdus Rīga un Latvija?

Tie vienmēr atgādina mūsu koncertus tur. Tiešām forša pilsēta ar jaukiem cilvēkiem un mēs esam patīkami satraukti, ka atgriezīsimies un atkal spēlēsim Rīgā.

Jauno albumu “Songs for Satan” izlaidāt sadarbojoties ar mūzikas ierakstu kompāniju “Blues Funeral Recordings”. Kā izlēmāt strādāt tieši ar viņiem un kāda bija šī pieredze?

Jadd (Jadd Shickler red. piezīme) no Blues Funeral vērsās pie mums ar šo piedāvājumu. Piedāvājums bija labs un Jadd ir foršs čalis, tāpēc mēs to pieņēmām. Nebija pārāk sarežģīts lēmums. Pieredze bija ļoti laba un es domāju, ka ieraksts, kuru uztaisījām, sanāca ļoti labs. Tas, ka esam atkārtoti iespieduši plates, laikam pasaka visu.

Nav noslēpums, ka Polija ir ļoti reliģiska valsts un daudzas grupas (Behemoth un Batushka laikam ir populārākie piemēri) ir saņēmušas negatīvu pretrekciju no vietējās baznīcas un valdības par viņu dziesmām un priekšnesumiem. Vai jums arī ir bijusi šī pieredze, ņemot vērā, cik daudz dziesmās pieminat Sātanu un velnu, vai arī jums ir izdevies palikt ārpus viņu redzes loka?

Manuprāt Poļu baznīcas galvas domā, ka esam no ārzemēm. Bet mēs vienmēr paliekam zem radara. Vārbūt tas ir tāpēc, ka mūsu veida mūzika nav tik ļoti populāra Polijā kā black vai death metāls. Manuprāt, jo mazāk problēmu, jo labāk.

No “Tour For Satan 2023” dziesmu sarakstiem, kas ir pieejami internetā, izskatās, ka jūs nespēlēsiet pārāk daudz dziesmas no jaunā albuma. Vai tam ir kāds īpašs iemesls?

Vienkārši ir grūti nospēlēt visas dziesmas vienā koncertā. Ir pārāk daudz ieraksti un mēs negribam beigt spēlēt mūsu iepriekšējo materiālu. Bet dziesmu saraksts visu laiku attīstās, tāpēc, ja jums izdodas noķert mūs dzīvajā pietiekoši daudz reizes, tad būs iespējs dzirdēt vairāk dziesmas.

Dopelord ir slaveni ne tikai ar mūziku, bet arī ar jūsu ierakstu un merča apbrīnojamiem dizainiem. Vai vienmēr esat strādājuši ar vienu un to pašu mākslinieku un kas ir bijusi šo mākslas darbu iedvesma (izņemot pašu mūziku)?

Mēs mēdzam strādāt ar dažādiem māksliniekiem un parasti, tas ir tas, ko viņi izdomā, klausoties mūsu mūziku. Dažreiz mums pašiem ir idejas, ko vēlamies, lai attīsta. Daudzu mūsdienu merča dizainu autors ir Paweł (Paweł Mioduchowski, Dopelord ģitārists un vokālists red. piezīme). Esmu ļoti smagi strādājis, lai pārliecinātu viņu, ka viņam ir liels talants.

Jums ir izdevies samiksēt skarbu, bet reizē arī melodisku un tik ļoti aizraujošu mūziku? Vai tam ir īpaša recepte?

Jā, ir. Tev ir jāsamiksē skarba, bet arī melodiska un ļoti aizraujoša mūzika ;). Ja nopietni, tas vienkārši ir tas, kas mums patīk vislabāk. Es esmu ļoti melodisks. Mani rifi ir melodiski, mans vokāls ir melodisks. Es esmu melodisks čalis, kas meklē melodiju šajā nožēlojamajā dzīvē. Pārēji puiši dod skarbumu, smagumu un arī vairāk melodiju.

Bez šī brīža “Tour for Satan 2024”, jums šajā gadā ir ieplānotas arī diezgan daudz citas lietas - tūre ar Stoned Jesus, vairāki festivāli. Vai šajos plānos ir kaut kas, par ko esat īpaši priecīgi?

Tas izklausīsies klišejiski, bet pēc pandēmijas esam vienādi priecīgi par katru gaidāmo koncertu. Esam sapratuši, ka spēlēt mūziku dzīvajā nav pašsaprotami un īstenībā, tā ir svētība.

Kādi ir jaunumi Polijas scēnā, kuriem jūs ieteiktu pievērst īpašu uzmanību?

Es runāšu no sava skatupunkta. Es ļoti izbaudīju pādējo Armagh ierakstu. Augstas klases, vecās skolas heavy metāla štelle

Kuru Dopelord dziesmu visiem vajadzētu noklausīties, pirms viņi nāk uz jūsu koncertu?

Varat neuztraukties, jums neviena no tām nav jāklausās, lai nāktu uz mūsu koncertu. Mēs par jums parūpēsimies.

Dalīties