Fragmenti no laikmetīgās dejas izrādes ''ĀRĀ''

"Laikmetīgās dejas kompānijas ĀRĀ pārstāvji Eva Kronberga, Taisija Frolova, Ivars Broničs un Rūdolfs Gediņš uz festivālu atbraukuši 3 iemeslu dēļ - izklaidēt sevi un skatītājus, izkustināt skatītājus un sevi, bet trešo - paturēsim pie sevis.
Piektdienas vakarā.
Daloties ar dejas izrādes "ĀRĀ" pieredzi, kopā ar Juri Kaukuli un Kasparu Tobi piedzīvosim īsus mīlestības, sāncensības, naida vai samierināšanās uzplaiksnījumus bez nopietnām sekām. 4 cilvēki, kas spēlējas viens ar otru, izlikdamies, ka jūt robežu, bet vienmēr ir mazliet pārsteigti, ja gadās to pārkāpt. Sestdienas rītā.
Kopēja rīta rosme. Vienosimies jaunas dienas atzīšanā. Tā nenoliedzami būs pienākusi, tad nu mēģināsim saprast, kā ar to samierināties. Viegla, meditatīva kustība, draudzēšanās ar blakus esošiem ķermeņiem un dejas nesaturēšana." Labā Dabā būs skatāma speciāli festivālam veidota laikmetīgās dejas izrādes „Ārā" versija, ļaujot skatītājam sajust pilnās izrādes noskaņu un fragmentus.

Mazliet variāk par pilno izrādi: Horeogrāfes Olgas Žitluhinas dejas izrāde tapusi, iedvesmojoties no Henrika Ibsena lugas „Brands" tēmām. Izrāde gan neseko lugas sižetam, bet par vienu no būtiskiem jautājumiem gan izrādē, gan tās radīšanas procesā kļuvis hrestomātiskais Branda moto "Tiks piedots – ja tu neiespēji, bet mūžam ne – ja negribēji", pētot mūsdienu cilvēka spēju iziet ārpus ierastās komforta zonas augstāku mērķu vārdā.
Jau mākslinieciskās ieceres stadijā izrādes projekts guva starptautisku atzinību, 99 projektu konkurencē kļūstot par vienu no četriem 2013. gada Starptautiskā Ibsena stipendiju konkursa laureātiem.
Kopš pirmizrādes 2013. gada nogalē nodejotas 30 izrādes, tai skaitā trīs ārpus Rīgas un divas Lietuvā. Izrāde guvusi cildinošas skatītāju un kritiķu atsauksmes, nominēta laikraksta „Diena" Gada balvai kultūrā un raidījuma „100 g kultūras" balvai „Kilograms kultūras", kā arī saņēmusi „Autora balvu 2014" un „Spēlmaņu nakts 2014" balvas nominācijās "Gada sasniegums laikmetīgākā dejā" un "Gada scenogrāfs" (Gints Gabrāns).